Alles over schuttingen

Na heel wat blogs over haarproducten, kan er wel een verandering gebruikt worden. Die verandering wordt gegeven in al het informatie dat iemand maar nodig kan hebben over schuttingen, ook wel tuinschermen genoemd.

Er is weinig lekkerder dan in een zonnetje in de tuin zitten. Hierbij kan wel wat privacy gebruikt worden. Er kan een muur neer worden gezet, maar dit lijkt soms een beetje op een gevangenis, wat je natuurlijk niet wil hebben in de tuin. De oplossing: een mooie schutting. Het vinden van een goede schutting gaat verder dan uitzoeken welk hout de mooiste kleur heeft. Waar moet je wel op letten? Hier staat het!

Het materiaal

Het is misschien niet alles, maar het beste materiaal vinden voor een schutting is toch wel belangrijk. Dit beïnvloedt de look van de tuin, maar het bepaalt daarnaast hoe duur een schutting wordt en hoe lang het mee kan gaan. Een groot deel van de tuinschermen zijn gemaakt van hout. Dit komt omdat hout goed kan tegen verschillende weersomstandigheden, duurzaam te verkrijgen is en niet al te veel kost. Natuurlijk ziet hout er in veel tuinen goed uit. Hout heeft daarnaast het voordeel van verschillende kleuren bezitten. Er is niet één kleur hout, het reikt van lichte kleuren tot zwart helemaal tot zwart. Er zit dus voor iedereen wat bij. Verschillend soorten hout hebben wel verschillende soorten eigenschappen. Sommige hout kan namelijk toch net iets beter tegen dingen zoals langdurig natte grond dan anderen.

Heb je het niet zo met hout of past het niet mooi in de tuin? Dan kan er gekozen worden voor schuttingen gemaakt van composiet. Deze zijn gemaakt van een combinatie van kunststofvezel en houtvezel. Dat zorgt voor een natuurlijke uitstraling, wat samengaat met makkelijke onderhoud. Het materiaal behandelen met beits of olie en hier en daar schoonmaken is genoeg om het jaren mee te laten gaan.

De privacy

Wat de privacy van tuinschermen beïnvloedt, zijn de hoeveelheid planken die het scherm opbouwt. De planken worden ook wel ‘lamellen’ genoemd. Hoe meer lamellen een schutting heeft, hoe minder doorkijk er is. Wil je dus absolute privacy? Dan kan er het best gekozen worden voor zoveel mogelijk planken. Een standaard tuinscherm is 180 cm breed. Deze breedte is onderverdeeld in vijftien, zeventien, negentien of 21 planken. Dit zijn de standaard hoeveelheden van planken waarin schuttingen geleverd worden. Tuinschermen van 21 lamellen (negentien planken en twee dwarsliggers) geven het meeste privacy en bezitten over het algemeen een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Bij tuinschermen met 21 planken en twee dwarsliggers is er sprake van totale privacy. Het maakt niet uit hoe dicht iemand op de schutting staat, er kan met geen mogelijkheid doorheen gekeken worden.

Zoek je nog een leuke tuinscherm voor een goede prijs? Bij Hillhout tuinhout kan je vinden wat je zoekt.