justagirlsweblog.nl

De Visgraat vloer; Speels, maar toch sjiek

visgraat vloer plaatje

De visgraat vloer is een parket vloer waarbij de legvorm in een visgraat patroon is. Het patroon geeft de vloer een speciaal karakter. Het is wat meer speels en origineel ten opzichten van de regulier gelegde houten vloer. De visgraat vloer is in verschillende houtsoorten verkrijgbaar. Eigenlijk dezelfde als de “normale” houten vloer. Van donkere tinten tot heel lichte tinten. Ook de behandelmethode is bij de Visgraat vloer net zo ruim als bij andere houten vloeren. Van strak in de lak tot gerook of in de olie. In dit blog vertellen we u meer over het leggen van de Visgraat vloer en het onderhoud wat dient te gebeuren.

Het leggen van een Visgraat vloer

Het leggen van deze vloer is heel nauwkeurig werk. Kleine foutjes kunnen op het einde in grote kieren werken. Dus geconcentreerd leggen is sowieso vereist. Bij het leggen van een visgraat vloer wordt vaak gebruik gemaakt van een hulp driehoek. De gelijke kanten van de driehoek zijn hierbij evenlang als de parketstrook. Vervolgens wordt in beeld gebracht in hoeverre de muren afwijkingen vertonen. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een metselkoord. Het uitlijnen is een belangrijke basis om uiteindelijk de visgraat vloer er goed in te leggen. Vervolgens kan de visgraat vloer gelegd gaan worden door de delen te verlijmen met de grond. Zorg dat de lijm goed verdeeld wordt met een lijmkam en tik de vloerdelen voorzichtig tegen elkaar met een hamer. Zet hierbij een afvalstukje hout tussen de vloer en de hamer om beschadiging van de vloer te voorkomen. Let op dat bij het aankloppen van de volgende stukken de eerste stukken niet verschuiven. Dan komt u alsnog niet goed uit met kieren tot gevolg. U ziet dat het leggen van een visgraat vloer een precies en lastig karwij is. We raden u dan ook aan dit aan een specialist over te laten.

Het onderhoud van een Visgraat vloer

Het onderhoud is afhankelijk van het houtsoort en de manier van behandelen die gekozen is. Het belangrijkste onderhoud is om regelmatig te stofzuigen. Zand en stof werken als een soort schuurpapier op een houten vloer. Zorgen dat dit stof en zand regelmatig opgezogen wordt maakt dat uw vloer veel langer mooi blijft. Als u ervoor kiest om de vloer te dweilen zorg dan dat uw dweil goed uitgeknepen is. Aanvullend hierop is het belangrijk om te zorgen dat het meubilair de vloer niet beschadigd. Voorzie uw bankstel en plantenbakken van vilt zodat deze niet kunnen krassen.

Mobiele versie afsluiten